söndag, augusti 17, 2008

DOOH-day

Saga och grannens Herman - men hon saknar Mökkvi!

Mökkvi vill hem men husse står still!

Ett gångjärn som är av - DOOH!

En vanlig söndag trodde man. Gick ut efter lunchkaffet för att göra i ordning pållarna för en uteritt. Det tog sin tid. Vi har upptäckt små gula prickar på knäna och lite varstans på dem. I min förnämliga bok från Apoteket om hästvård, kan man läsa att detta är styngflugans ägg. Äggen kläcks och larven orsakar klåda, så att hästen biter där och får i sig larverna, som sedan utvecklas i magen på dem! Hur kan så små oskäliga djur vara så förslagna!?

Hur som helst - dessa ägg sitter stenhårt! Man måste dra loss dem, ett efter ett, med fingrarna. Oftast åker hela hårstrået med! Tog hur lång tid som helst, men pållarna stod tålmodigt stilla (nåja, nästan), medan vi pillade och drog. Länge.

Så småningom var det dags att kratsa hovar - och då hade Saga tappat en sko! Så maken fick rida ut själv! Det visade sig, att detta var första gången någonsin han var på uteritt ensam!

Efter hästeriet skulle vi fixa ett hål i hästsläpet så att vi skulle kunna montera mellanväggen ordentligt. Då gick ett av gångjärnen till rampen av! Sån himla tur att vi inte lastade en häst! Känner att det släpet inte var ett bra inköp ...Så nu ska jag fråga mitt serviceställe om det går att laga. Ska nog sälja eländet och köpa oss ett bättre släp. Tyvärr har vi lite ont om sekiner nu. Men om 2 månader ska vi nog ha råd. Suck och stön. Vi behöver ett bra släp! Nu!

Efter en fika målade vi på verandan utan större motgångar - blott maken fick plötsliga vita stänk i skägget. Och katterna surar för de inte får gå ut - vill inte att de sätter sig på mina nymålade verandaräcken...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan, nu är jag hemma igen efter en härlig semester.
Den där blomman heter Kanna på svenska.
Tips om flugäggen: en sån där ryktsten som man tar bort lös vinterpäls med, kan hjälpa att ta bort en del. Kul att läsa om er och era pållar!
See yah soon!
kaneli

Holmarna sa...

Vilken otursdag det här var! Läbbiga ägg där på hästebenen... Blä! Men skönt att de gick att få väck. Stor kram och hälsa alla!