söndag, januari 04, 2009

Blandis flyttar!

Blandis i paddocken


Frostlandskap

Förutom hästjänst i den kyliga morgonen hade jag en slapp förmiddag. Så när jag skulle ut och ge hästarna sin lunch, var K där och gjorde iordning sin pålla. För flytt! Jag visste ju att hon skulle flytta. Men ändå. Så jag kliade henne lite innan K gick iväg med henne till grannens stall.

Man har ju vant sig lite vid att ha Blandis här. Så det blir ju lite tomt. Man fäster sig ju, utan att tänka på det. Men det blir bra för Blandis. Våra kusar blir ju feta på hö som är för klent för henne och hon måste ju ha täcke jämt medan våra har sin fantastiska vinterpäls. Så nu har vi satt in en annons om lösdrift med box till islandshäst. Så får vi se om någon nappar! K har erbjudit sig att se till våra, om vi behöver det, fast hon står hos grannen. Och det är ju himla rart.

När maken kom hem på eftermiddagen gick vi ut och red i vår paddock, jag barbacka och maken med sadel. Och Saga var lydig och duktig. Men jag fick avbryta tidigt, för det var så kallt.

Vi hade sett på SMHI att natten skulle bli riktigt kall, så vi la ut massor med hö. En del säger att hästarna ska ha ett kilo mer per dag, per minusgrad. Men det går ju inte, om det blir 13 minusgrader ... Tror det är på SLUs hemsida det står att 1,5 kg/häst och 10 minusgrader blir bra. Vi gick på det tipset, räknade och mätte upp, och undrade ängsligt om våra kusar skulle stå sig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Gott Nytt År på er! Ja hu vad kallt det har varit och i morse hade regnet som föll igår kväll fryst och glacerat hela omgivningen så allt är förvandlat till en isbana.
Angående foder så ni inte behöver oroa er så är det såhär det var:
"För att klara värmebalansen vid kyla behöver hästen mera foder. En häst på 500 kg behöver ungefär 0,15 kg hö extra för varje grad under den nedre kritiska temperaturen, dvs. cirka 20x0,15 = 3 kg vid -2 °C, om den nedre kritiska temperaturen är -18°C." Citat från Hippocampus SLU

Alltså 0,15 kg inte 1,5 kg, hihi lite skillnad kanske.

Läs mer på http://hippocampus.slu.se/bibliotek/lasmer.cfm?call=bibliotek&id=32

En islandshäst väger ungefär 350-400 kg.

En lite enklare förklaring kan ni hitta på www.iaodenni.nu kolla på foderråd.

Kram på er!
Kaneli

Anonym sa...

1,5kg per TIO minusgrader blir ju just 0,15kg per grad så det är ju samma siffor :-)

/Erik

Karos Corner sa...

SLU är bra för villrådiga hästägare

Anonym sa...

Haha, så kan det gå när man läser slarvigt... Ni har ju full koll så ni behöver ju inte oroa er alls! Men så är ni ju så noggranna med ert fina stall och fiffiga finesser också. Bättre kan inte era pållar ha det.
kram från kall kanel

Anonym sa...

Karo är sååå gullig,,japp det är jag K;)Maken,Pållarna också självklart.Visst fäster man sig fort,,jag har ju 2 pållar som jag tycker är sååå gosiga,fina,stolliga,slingor,så visst/men har ju inte lång väg till kusarna.Bra tycker jag,,vissa är bara såååå/andra inte riktigt såå/mycke handlar väl om deras personlighet/och på så kort tid,,Jaaa det är klart jag ställer upp när ni behöver en ny smekmånad/weekend,,ja du vet.Karo/Maken har varit så goa och ställt upp mycke för mig,,så det blir många stjärnor till er underbara människor.vissa vill ha/behöver mer hö i kylan speciellt nattetid för och hålla värmen i skick i deras kropp.Det står i böcker om hur mycke osv,,men man märker ju själv om det behövs mer eller mindre.bättre å ge mer än för lite i början så man kan se hur mycke som går åt.vissa pållar förbränner mer än andra,,så himla olika/så man kan inte bara gå efter ant,kilo,häst.Näää tycker jag inte,varför/för att det stämmer inte på alla pållar.men klart att det är mycke bra med innf,,från exp,Karo,har ni köpt nån bra bok om islandsh,innh,,sjukd,foder,jaaa allt som man vill ha reda på och få lite tips.Du ska inte vara ängslig/du kommer märka på era pållar/hur/lovar ni märker.kram k <3<3<3