lördag, november 01, 2008

8 grader minus ...

The hemman in frost

Mökkvi med frost i mustaschen

Infrusna Islandshästar?
När jag gick ut till våra pållar i morse var det tämligen ljust, men själva solskivan hade ännu inte orkat upp.
Allt var täckt i vacker frost! Även våra kusar! Men de lät sig inte bekymras av det - de var mer intresserade av mina hö-påsar... Allt eftersom solskivan steg, blev pållarna mindre frostiga.

Saga med vit lugg!

Solglimt i gräs

Täckt travare
Vicky har fått mugg igen, så hon fick gå själv i torra paddocken idag. Hon gnäggade med alla hästar som ville svara - våra och grannarnas. Så det blev en del gnäggande över nejden! Var gång man närmar sig gnäggar hon till hälsning, lågt och länge - låter nästan som en motor som inte riktigt vill starta.



Ett isbad, någon?

Gick ner till badkaret som inte använts på några dagar. På ytan - 1,5 cm is! Längs kanterna var det tjockare, så vid första anblick såg is-locket ut att vara 5 cm!

Frost på staketstolpe

Det var verkligen kallt imorse. 8 minusgrader! När jag skulle ge Vicky vatten i paddocken, hade vattenslangen frusit. Och munstycket. Jag gick upp till kranen vid huset - men där var också munstycket fruset! Så jag fick gå in och ta vatten från kranen i tvättstugan!

Vi var lite brydda över det där - vår kran i huset har en utkastare, just för att vattnet inte ska kunna frysa! Men så insåg vi - det är ju det påskruvade munstycket till slangkopplingen som spökar! Så nu skruvar vi loss det, och låter det hänga i kranen i en fiskelina - vill ju inte att den kommer bort.

Så nu får vi bara komma ihåg att tömma slangen - den ligger på tining i vattenhon i tvättstugan nu - för dagen sol lyckades inte tina den.

Maken bakade plommonbullar och rostade kaffe när jag steg upp igen. Efter brunch var det dags för vårt dagsverke - rensa ligghallen och rensa klöver! Medan jag skötte det senare, oljade maken in utemöblerna (som stod i ligghallen) så att de blir redo för vinterförvaring.

Så kom frågan - hur gör vi med de två enorma rullbalarna som stått i ligghallen! Jösses vad stora de är - säkert 1,70 m i diameter och 1,50 tjocka. 230 kg. De är faktiskt ganska lättrullade, fast man knappt kan tro't! Och vi lyckades faktiskt knö in båda i stallet!

Ett problem löst! K&N hade kommit när vi bestyrade med balarna - så nu samlade K in sina täcken, maken tog ut stegarna (som agerat täckeshängare), vi vecklade ihop vår enorma 42 kvm-presenning, och se - då vart det tomt! I morgon kan vi göra bädd!

Vi avslutade dagen med TV och nyrostat, nybryggt kaffe med makens smarriga plommonbullar till! Och en Ronja i knä't. Myyys.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Saknar makens katrinplommonbullar och rabarberbullar som han lärde sig göra hos Mauritz kaffe!

Partille Zoo

Anonym sa...

Karo!!Travare,,nä Varmblod heter det.Klart pållarna vill ha hö,kallt,frost.Låter som en motor*LER*Det är faktiskt bra med is bad,mmm,brrrrr 8 minus.Ja,då va karo där igen!!bullar,,fika.Mugg igen ja,,blaja.Hoppas att V inte får tillaka det igen.Det blir koll,koll,koll men van som man är såå.(Inte med mugg)Faktiskt första gång hon har fått det.(Leran)blää.k.

Anonym sa...

ÅÅÅÅ,,om pållarna kunde prata svenska.Då hade dom sagt,Hit fort med hö,,vi fryser måste få upp värmen.Vi är ju infrusna.Ser du väl matte.BBRRRRR.Kratddssm.