lördag, mars 27, 2010

En blöt lördag

Svågern på häst i hällregn.

Vem kan stå emot Stiltons lurviga mage?

Vi firade "Earth Hour" i tre timmar – med avbrott för kaffekok förstås ...

Vi ville hinna med lite "ponnyridning" för vårt besök innan de fortsatte till Brännö – så vi var uppe tidigt och maken gjorde i ordning Mökkvi. Unge herr N fegade ur och vågade inte rida. Ändå hade han hjälpt mig både länge och väl att borsta Saga i torsdags kväll, så jag trodde han skulle vara mindre rädd. Svågern satte dock upp, men tyckte det kändes säkrast om maken ledde Mökkvi. Rätt avspänd såg han ut ändå, på hästryggen, fastän jag tror det var första gången i sitt liv han satt till häst!

Regnet öste ner medan de gjorde sig i ordning för avfärd och jag sadlade av Mökkvi – de hade ju en båt att passa. Maken skulle följa med dem till farmor för en lunch, så jag hade en lång slapp eftermiddag. Vid 16-snåret kom maken tillbaka och vi red ut på N-rundan, denna gång den traditionella klättriga vändan. Mitt på stigen hade några träd fällts så grenar låg kors och tvärs. Vi förmådde hästarna att gå över med det var lite läskigt och snubbligt. Under grenarna var snö, så det var svårt att veta hur långt ner hästarna skulle sjunka. Men de kämpade tappert och tog sig igenom!

Från klätterbacken kom en liten bäck med smältvatten, och på tre ställen fick vi passera veritabla små "sjöar" med strömmande smältvatten. I botten av två av dem var det dessutom is, som vi inte visste om den skulle hålla eller om hur hal den var. Mökkvi tvekade lite men Saga gick på, och då var han ju lätt att få med sig. Men det blev ju inte en särskilt kul uteritt – alldeles för mycket smältvatten, lömska tjälhål och knepig lera. Ridhuset lockade för morgondagens ritt.

Eftersom vi blev så sena från Universeum igår hann jag aldrig laga till planerade rådjurslår (det blev ju pizza istället), utan lagade det under dagen. Bara insmort i salt och massor av vitlök, och sedan legat i 1,5 dygn. Blev hur gott som helst! Med paprikakryddad persiljesås och potatis, och en flaska gott sydafrikanskt vin till, som skulle passa med vilt. Och det gjorde det!

Maten var klar lagom till 20.30 då vi skulle släcka ner inför Earth Hour. Kontrasten här runt oss blev inte så stor – det var ganska släckt runt om redan innan 20.30. Vi åt vårt rådjur i sterainljusens sken och hade det mysigt. Plötsligt blev klockan 21.30 och vi kunde med "gott samvete" använda vår el och mala och brygga vårt kaffe, som vi sedan drack i vardagsrummet, fortfarande med bara stearinljus som belysning. Mys!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har köpt en tryckkokare! Hur kul som helst! Hade tänkt börja med långkok, men det tar ju sån himla lång tid ... Nu blir det köttgryta på 30 minuter istället för 2 timmar. /Vev