lördag, juni 25, 2011

Midsommardagen med lyckad lastning av två pållar

Klipporna vid Husvik.

En urtida mask fångad i stenen?

Vacker vy.

Lyckad lastning av pållar!

Sådan rak stängsling! (Det är klurigare än man kan tro...)

Maken får en puss av en mörkögd skönhet...

Efter frukost tog vi oss en promenad till badplatsen på Brännö och tillbaka, innan det var dags att gå till båten för att åka hem. Jag tror vår lugna midsommar var nyttig för oss, för vi var inte så utmattade idag som vi brukar vara.

Efter lunch tränade vi lastning av pållar. Denna gång under "verkliga omständigheter". Vi har ju märkt att det aldrig är problem att lasta Mökkvi när maken tränar här hemma. Men så fort vi ska iväg på riktigt krånglar han. Så idag spände vi Volvon för släpet som om vi verkligen skulle iväg. Och säkert som amen i kyrkan krånglade Mökkvi lite grand. Men bara lite – snart var han på och vi lastade på Saga, som gick på ordentligt bara vi höll upp linor på var sida om henne så hon inte kunde gå åt sidan om rampen. Därinne fick de stå en stund och få massor av godis, innan vi lastade av dem igen.

Därpå var maken redig och tömde den gamla bädden i hästarnas del av ligghallen, medan jag "finred" Saga. Fick till bra tölt både i vår lilla paddock och ute på vägen! Sedan arbetade maken med Mökkvi från marken medan jag stängslade klart i sommarhagen. Jösses, så rakt och fint det blev!

Den är nu fiffigt indelad i fem delar. En väl avbetad del i mitten, med vatten, saltsten och skuggande al-dunge. På vardera sidan finns två hagar, så att vi ska kunna alternera mellan dem beroende på betestillväxt och annat. Med vår automatiska grind släpps pållarna tidvis in i någon av dessa hagar, så de hinner "möla" gräs i några timmar innan de får nöja sig med den mer avbetade delen igen.

Jag tycker knappt de får någon mat, men båda har lagt på sig. Det är väldigt viktigt att de inte får för mycket – Mökkvi blir fet så lätt och Saga har lite fång-liknande tendenser i hovarna (även om hon aldrig fått fång) så vi är väldigt försiktiga med betestillgången.

Så fick vi väga lilla Misk'i innan vår "arbetsdag" var slut! Och hon går upp som hon ska!


Inga kommentarer: