söndag, april 20, 2008

Djur på hemmanet

Ronja inspekterar vårt stallbygge

Like a fly on the wall - jag har hört att flugor inte gillar ljusblått - men den här vet nog inte om det.


I ensilagebalen - några små musungar!

Idag sken solen från en klarblå himmel. Zolly vågade sig kavat ut igen med svansen stolt upprätt som ett utropstecken! Hon har bara pyttelite hälta kvar och är nog lite öm ännu, men rör sig avspänt. Uppe vid huset blåste en arktisk vind, men ute vid bortre bäcken gassade solen på medan jag borrade hål och skruvade i ringisolatorer. Så fick jag syn på maken som viftade åt mig att komma.

Han höll på att dra isär och sprida ut de sista ensilagebalarna - en rest från en konstig bonde som bodde längst upp i backen här förut, som har spritt ensilagebalar på olika ställen som ingen tagit vara på. En gammal flygbild vi har över hemmanet avslöjar att de fanns här redan 2001. Tydligen fick gubben djurförbud och flyttade. Maken drar isär dem och sprider innehållet som gödning, ny jord - en del är redan som färdig kompost. En del av dem verkar fortfarande färska! I en av dem gjorde vi en läskig upptäckt förra året - ett helt intakt "färskt" grisöra! Det hade liksom konserverats i ensilagebalen och såg precis nyavhugget ut! Vill inte tänka på hur det hamnade där i .... Med detta i tydligt minne grunnade jag på om maken gjort någon ny gräslig upptäckt.

Men det var små musungar! Han hade rört med grepen i balen och plötsligt pep det och han såg en massa små rosa gap! Vi såg minst 2 små musungar. Hur söta som helst! Det verkar inte som att någon av dem blivit skadad av grepen, men vi hade ju öppnat deras bo så de låg oskyddade i den stekande vårsolen. Nå, vi lade på några klumpar ensilage för att skydda dem, så får vi hoppas de klarar sig. En del tycker väl vi är stolliga som skyddar små skadedjur. Men hur skulle vi kunna lämna små försvarslösa och blinda musungar att dö i solen!? Än så länge har vi inte blivit störda av dem här, och med våra missar och alla grannkatterna i området lär de få det ganska tufft ändå.

2 kommentarer:

Holmarna sa...

Vilka fina bilder!!! du är en bra fotograf. Stadig på hand. Kul med hästarna också! Fin bild på Erik vid ritten där. Roligt at följa hästjakten. Är det någon av hästarna ni är extra förtjusta i?

Karos Corner sa...

Karo svarar - Ja, hästen på bilden är intressant! Vi får ju titta på några fler, men hon är absolut intressant!