fredag, augusti 20, 2010

Sista semesterdagarna - mycket ridning – och en getingincident!

Eyglo lät sig undersökas liggande. Ett gott betyg.

En harkrank som sedermera möte sin skapare i köksvasken.

Tisdag morgon – fyra semesterdagar kvar! Fyra sköna morgnar då jag fått ligga kvar när maken åkt till jobbet! Fyra dagar som mest ägnats åt alpackastallsplanering. Fick blanketter att fylla i för förprövning. De vill ju ha ritningar på belysning, brandutgångar etc och ställde många kluriga frågor. Då får man ju tänka! Men det är väl bra i och för sig. Men pyssligt.

T har varit här ca 2 ggr om dagen och motionerat sina hästar. I onsdags, just som jag skulle angripa den jobbiga "påsen", fick jag förslaget att hänga med ut på "den fete" medan hon red "den fläckiga", dvs Embla och skäcken Hetta. Vi red klätterrundan baklänges och jag dristade mig att sitta kvar i nedförsbacken under lömska grenen, vilket tarvar god hästkontroll och viss limbo. Men det blev en bra tur! På kvällen när maken kommit hem från jobbet tog vi ännu en tur, på "den fina" (söta, nätta Eyglo), punkaren (Saga med ostyriga manen och luggen) och hängläppen (Mökkvi).

Sedan blev det ju dags för "påsen". Där jag snabbstädat bort allt jox på datorbordet inför föräldrarnas besök. Viktiga papper blandat med bra-att- ha-papper, skräp, gamla kuvert som KAN ha viktig info skriven på sig och en massa märkliga småprylar. Det gick dock rätt fort. Över hälften var tidningar och skräp som kunde kastas/återvinnas.

På torsdagen red vi alla ut på kvällen igen, och hittade en ny bra väg så vi kan få en stor, schysst ögla på F-rundan på andra sidan vägen! Tyvärr, när vi klev på en trång skogsstig, råkade Saga även på ett getingbo! Jag fattade först inte varför hon var så konstig, hoppade och småstegrade. Och jag fick henne varken fram eller tillbaka, men hoppade snabbt av och ledde ut henne på ängen intill, där T redan stod och förskräcktes när det började konstras därinne på stigen. Ute på ängen blev Saga genast lugn och smaskade i sig maskrosor. Strax kom maken gående med Mökkvi också. Pust! Sådan tur ändå, att pållarna inte fick riktig panik och bara drog iväg i sken! De är fantastiska!

Slutresultat? Jag fick ett stick på ryggen (den kom in under säkerhetsvästen) och två-tre på hälen, i glipan mellan skon och ridbyxan. Saga fick ett och Mökkvi ett eller två. Och Eyglo ett.

Vi red vidare och jag fick fram en fantastisk tölt och galopp på Saga! Långa sträckor! Har aldrig gått så bra förut! Väl hemma var vi glad och nöjda, även om mina getingstick värkte. Vi undersökte hästarna, och konstaterade åter att de inte fått så många stick. Då hände det! På lilla Eyglo poppade plötsligt bulor upp! Ibland så tätt att de blev som svullna öar! Över hela kroppen i hennes söta ansikte och på hennes mule! Hon såg ut som om hundratals getingar stuckit henne! Vi blev oroliga förstås. Det var ju helt klar en allergisk reaktion, men vad gör man?

T tog tempen på alla hästarna. Den var ganska hög, men samma på alla. Och vi hade ju ridit ganska hårt, så de var svettiga och det var ju inte konstigt om de var varma. Snart nog verkade Eyglos bulor sluta poppa upp. Och hon verkade pigg och frisk i övrigt. Någon timme senare när T hade åkt, tittade vi till henne, och hon var mycket bättre. "Öarna" hade lagt sig, även om hon fortfarande var knottrig. Och T kom förbi vid midnatt och märkte också att det var bättre.

Och idag låg lilla Eyglo och slappade på deras favoritkulle, medan Hetta stod på vakt. Lilla Eyglo är lite försiktig av sig. Jag ville ju undersöka hennes bulor, men ville inte jaga upp henne. Jag närmade mig försiktigt och hon låg kvar! Jag strök över benen och tittade i ansiktet och hon var mycket bättre! Så skönt! Så gick jag därifrån. Hon låg kvar en kort stund till, tills något ljud på vägen fångade hennes uppmärksamhet så hon var tvungen att resa sig och spana. Skönt att hon är så trygg med mig!

Inga kommentarer: