söndag, augusti 09, 2015

Biodlare för en dag!

 Ramtillverkning.
 Nöjda rammakare.
 Vaxkakeplattan smälts fast vid trådar medelst uppvärmning med en liten elektrisk manick.
 Astronauter?
 Preppade att möta bina.
 Och här är de...
 ... och många var de!
 Paus med toksmarrig drömtårta!

Maken skrapar av binas små "lock" så vi kan ta vara på honungen i cellerna.

 Nyslungad honung!
Fika efter en lång och lärorik dag.



En av alla briljanta födelsedagpresenter jag fick när jag fyllde 50, var en biodlardag på Tavlebords Honungsgård på Orust. Och killarna var så nyfikna, så de hängde också på! Kul att göra något tillsammans!

Vi fick börja med en god frukost innan vi gick förbi huset de byggt som en bikupa, där ett bröllopspar bodde för dagen, till några bord där vi fick lära oss att bygga ramar att sätta i bikuporna. Det fanns färdigstansade träkanter som bara var att sätta ihop, så fäste man tunn tråd fram och tillbaka längs hela ramen, vid vilka vi sedan smälte på den färdiga bivaxväggen, som hjälper bina att organisera sina celler på ett jämt och bra sätt, så honungen blir lättare att skörda.

Sedan var det dags att sätta på sig skyddsutrustningen! Vi såg ut som astronauter eller något slags biohazard-team! Dräkterna var tämligen varma, men framme vid kuporna med tusentals bin runt sig kändes det instinktivt väldigt väldigt bra med en skyddsdräkt. Några bin flög rakt på den, men de var inte aggressiva alls. Men respekt har man!

Helt otroligt att bina var så lugna fast vi rumsterade runt i deras kupor.

Vår lärare var väldigt kunnig och pedagogisk och vi fick lära oss en massa fascinerande saker om bin! Jag visste ju att de var avancerade i sina samhällen, men det var också mycket jag inte visste.

Man andades allt ut lite när man kom ur molnet av surrande bin, och kunde ta av sig den varma dräkten. Sedan blev det smarrig lunch!

Efter lunchkaffet fick vi hjälpa till att skrapa bort "locket" bina lägger på cellerna, så att honungen skulle kunna rinna ut vid slungandet. Då satte man ned ramarna i en slags centrifug, och snart rann det ut flytande ren honung ur den stora behållaren!

Alla fick med sig varsin flaska nyslungad honung, och sedan bjöds vi på fika. Då var vi trötta och våra huvuden sprängfyllda av all kunskap vi fått, så det var behövligt att sitta och fika på den fina uteplatsen och prata om dagen. Vi fick med oss lite olika honungsprodukter hem och goda bröd, nybakta för dagen.

Efter vår fantastiska dag
avvek en av oss, och vi andra åkte till T:s sommarstuga där hans familj tog emot och vi blev bjudna på smarriga grillade lammspett och tokgod potatisgratäng. Vi fick prova på att skjuta pil med deras långbåge, vilket var kul men lite svårt.

Så tackade vi för oss, och åkte hem för att se till alla våra djur – och grannens. En bra dag som jag är hemskt tacksam för!

Inga kommentarer: