lördag, juni 14, 2014

Skara t o r i studiesyfte.

Sollebrunn heter SolleBRUNN av en anledning! :-)
Mysigt fik i Sollebrunn!
Vi var några i bussen som blev lite nervösa när guiden bad busschauffören stanna på spåret. "Här går inga tåg nu", sa han. Och vi såg ju faktiskt inga.
Skara Domskyrka.
Fönsterdetalj.
Kolla krokodilerna i nederkant. Gör de ... fler krokodiler?
I mittskeppet.
Soopska gravpalatset från 1637.
I en trädgården på ett B&B vi besökte.
Värden på B&B:t hade gjort denna fina intarsia-tavla.
Alla djuren tittade åt samma håll. Då vet man att det är något oknytt på ängarna. Eller som här – en dovhjort.
Tjo!

Under våren har jag deltagit i en kurs för att utveckla turismen i kommunen. Den riktade sig främst till folk som vill starta Bed & Breakfast, eftersom det är ont om boende för turister i kommunen. Jag har mest deltagit för att jag funderar på att starta en besöksverksamhet kring alpackorna. Men då behöver ju mina besökare boende!

Vi har fått möta andra B&B-ägare, träffat kommunfolk med bra info om tillstånd etc, fått lära oss att räkna på lönsamhet etc. Och så har vi haft himla trevligt och nätverkat!

Samtidigt pågår en utbyggnad av pilgrimsleden. Den har varit färdig från Lödöse till Skara innan, men nu är den klar från Gamlestan i Göteborg upp till Lödöse, och passerar bara några km härifrån! Så småningom är nog tanken att man ska kunna pilgrimsvandra ända från Nidaros (Trondheim) i Norge till Santiago de Compostela i Spanien, dit det ju är populärt att vandra nu! Därför är det än mera angeläget att dessa pilgrimer kan ha någonstans att bo. Och vem vet – kanske vill de ta en paus och hälsa på alpackor på vägen?

Därför ordnade Studieförbundet Vuxenskolan
en aktivitet då vi fick åka buss längs pilgremsleden (den går förstås oftast en bit från bilvägarna, men vi vet ungefär hur den går), och vi kikade på lite sevärdheter på vägen. Vår kunnige guide hade en anekdot om varje lokalt ortsnamn och varje kurva, hus och backe. Vi körde till Ersta kyrka, Gräfsnäs Slottsruin & Park, och fikade i Sollebrunn innan vi åkte till Skara. Där träffade vi en kommundam som varit inblandad i pilgrimsleden-arbetet runt Skara. 

Efter lunch fick vi besöka ett fint vandrarhem ute på vischan, blev bjudna på fika med hemgjorda kokostoppar och fick veta hur de hade gjort, fick en massa tips och idéer. Det var himla mysigt där, och visar att det kan funka att ha verksamhet ute på landet också!

Sedan åkte vi ganska så raka vägen hem. Tyvärr blev det mycket sightseeing från bussfönstret och inte så mycket att faktiskt gå in på sevärdheterna, men man kanske gör en egen tur dit en dag! Fast själv vandrar jag ju nog inte...

Inga kommentarer: