söndag, mars 31, 2013

Alpackautställning!

Domaren förklarar hur hon bedömer ullen och avgör vilken alpacka som ska vinna.
Glädjande syn! Kachitas ull blev reserv-champion i Ullutställningen!
Junior Handling – en gren som fokuserar på hur barn och ungdomar hanterar alpackor. Väldigt sött blir det med små barn som leder små alpackor. Vissa små barn har stora alpackor. Men de reder det ändå! Duktiga ungar (både människo- och alpacka)!
En stilig och STOR kille!
Ibland vill en liten alpacka inte riktigt visa upp garnityret.
Domaren undersöker ullen.
En tävlingsdeltagare studerar publiken medan husse lugnar kompisen.
Glad matte när vinnarna i Ullutställningen deklarerades! Vinnaren står i gul jacka till vänster.
Champion.

Medan svåger och barn matade våra pållar och besökte bekanta, var vi hela dagen på årets alpackautställning, denna gång i Mjölby.

Många fina alpackor ser man, men faktiskt bara en suri! Och den tävlade inte.

Vi kom vid 11-snåret,
tittade på några klasser och med vår ullkurs förra året i bagaget, var det nu mycket roligare att höra domaren förklara vad hon tittade på hos djuren, för att bestämma vilken som skulle vinna.


Förra året var det knalt med riktig mat, men i fiket i ridhuset i Mjölby kunde jag äta en smarrig taco-tallrik och maken en chili con carne. Och en liten dammsugare... Mums.

Efter maten letade vi upp bordet där ullarna i ullutställningen stod. Själva bedömningen skedde under gårdagen, innan publiken kom. Nu stod det lådor där med ca 17 fällar, men omdömen och klassificering. Och Kachitas ull hade blivit Reserv Champion! Så stolta vi blev!

Bedömningarna från ullutställningen är intressanta, för det funkar ung. som ett "standardprov". Djuren jämförs inte med varandra utan ullarna bedöms efter en standard, som man sedan får en poäng utifrån. Och Kachitas ull fick 72, vinnaren 74. Det fiffiga är att man kan se vilka "svagheter" ullen har, så att man kan planera sin avel. Kachita bör träffa en pojke med mycket densitet; tät och mycket ull.

Denna tävling var väldigt välplanerad och allt gick enligt tidtabell, så när jag trodde det skulle vara en halvtimme kvar till prisutdelning och därför passade på att pudra näsan, fick jag när jag kom ut rusa bort och mottaga "publikens jubel" medan maken inte ville stå i centrum, utan valde att plåta mig istället!

Jag frågade domaren om vi hade "skirtat" (städat) vår ull för mycket (så att det därmed blev mindre mängd), men hon tyckte den var "very nicely presented". Så då har vi uppenbarligen lite koll på vad vi gör!

När vi kom hem efter några timmars bilkörning promenerade vi ut med hästarna. Växlade några ord med nya grannen som satt på sin trappa i solen med en öl och lite musik. Vi bjöds in att delta, och det såg ju förfärligt trevligt ut, men vi fick ju se till att sköta djuren innan det blev mörkt...

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis!
Vad roligt att ni har en alpacka, i er besättning, med så fin ull!
Syster