söndag, april 01, 2012

Ullkurs!

 Al Pacino – gillar att kicka boll!

Molly pratar om huacaya-ull...

 ...och Hermione om suri-ull.


 Suri-ull.

 Måste ju vara en halvsyster till Kachita – eller hur?

 Tur det inte var en riktig utställning, för vi hade ingen större koll på våra alpackor...(alpackorna skötte sin del bra – det var mest vi "förare" som vimsade....)

Man blir ju alldeles kär i denna suri-kille!

På fredagen tog jag ut en dags plus-tid från jobbet (mycket plus-tid blir det och ont om tillfällen att ta ut den), och maken var ledig likaså, så vi red, skötte djuren och förberedde för vår djurvakt, innan vi satte oss i bilen och åkte ned till Simrishamn. Väl framme på Bengtssons Loge där vi skulle bo, sprang vi på vårt värdpar på Österlen Alpacka, en kursdeltagare och våra två kursledare från Nya Zeeland. Fast vi hann bara säga hej innan de behövde gå hem och förbereda sig inför kursen.

Vi installerade oss, körde en sväng in till ett iskallt och tämligen dött Simrishamn, innan vi åkte tillbaka och drack öl och knaprade nachos på Bengtssons Loges pub.

Lördag och söndag blev vi fullmatade med information, om hur man bedömer djurens ull (både på huacaya oc suri – de två alpackaraserna), genetik, hur man ska tänka vid avel, hur man skall "rensa" en klippt fäll, hitta täckhår etc. Vi fick också lära oss hur man "städar" en alpacka inför en utställning, och hur man visar upp den. På utställningar ska alpackor vara i "paddock condition", dvs man får inte tvätta dem eller hålla på att jönsa med puder, pälsglans och annat. Tycker jag känns bra. Kan inte tro att det är nyttigt med alla preparat en del utställare har på sina hundar och katter på för att de ska se "finare" och fluffigare ut.



Så det var en nyttig och lärorik kurs! Det är som med allt annat – ju mer man lär sig, desto mer inser man hur mycket man inte kan och vet. Ännu. Fast det är ju kul förstås. Kan ge en ursäkt att gå fler kurser...


På lördagskvällen åt hela gänget (ca 20 pers) på Bellas Bistro, Sveriges minsta restaurang, vilket innebar att vi i princip hade hela stället för oss själva. Så tokgod mat! Med ett glas vin till och trevligt sällskap. Det är skönt att komma från väggarna hemma ibland och göra något annat än att sköta djuren om kvällarna.


På hemvägen var det ömsom kastvindar, regnstorm, sol med blå himmel, skurar, regnbågar, snöfall och på kvällen när vi kommit hem och skötte djuren – var det stjärnklart!

Inga kommentarer: