söndag, oktober 27, 2013

Pass-tävling! Vinterförberedelser. Och stormvarning...

Quillur har haft lite skorv i örat. Nu är det behandlat och husse avrundade med en liten schampoonering. Lille Quillur är så snäll och medgörlig så!
Pållarna får nu gå i en liten del i vinterhagen. Inte söndertrampad eller genomblöt.
Till skillnad från grindöppningen till sommarhagen...
Redo att sätta isolatorer i de nya stängselstolparna...
...och just då började det att hällregna.

I fredags tog grannen hem sina pållar. Och med en väderprognos som lovar regn långt framöver, var det nog klokt. Men det känns lite tomt!

Tidigt på lördagsmorgonen, tämligen nervösa, lastade vi våra pållar på släpet och åkte ända bort till ridskolan. Det skulle vara klubbmästerskap i pass, mest på skoj. Och maken och jag hade anmält oss! Kändes som en bra idé då. Mindre så på lördagsmorgonen...

Väl framme utan mankemang, insåg vi att Saga lyckats få av sig en sko! I släpet! Maken hittade den och turligt nog skulle ridskolans hovslagare också tävla, så hon hjälpte mig snabbt på med den igen. Kris 1 avklarad. Då kom nästa. Maken insåg att han packat fel sadel! Vilket inte gjort så mycket, om det inte hade varit för att det inte satt några stigbyglar på den! Men han fick låna av ridskolan. Tur det finns hjälpsamma människor!

Så passtävlingen blev av för oss båda. Av 11 ekipage, placerade sig 10. Och det var jag som blev 10:an... Maken och Mökkvi kom 7:a. Vet inte varför Saga var så seg – hon brukar gå fram bra i pass! Nu fick jag driva hela tiden och fick ändå dåliga tider. Men – hon gick i pass hela tiden i varje löp! Vilket faktiskt är en liten bedrift i sig!

På eftermiddagen började vi förbereda vinterhagen. Maken tömde ut den gamla bädden från ligghallen och tvättade rent den idag! När det torkat ska vi lägga in fräsch, ny bädd.

Under tiden ordnade jag en kort remsa gräs i anslutning till paddocken, så de får mycket utrymme som inte är lerigt, men bara lite gräs. Det är rätt mycket grönt i vinterhagen. Jag spettade hål och placerade ut stängselstolpar som starke maken fick bonka i. För två veckor sedan var vår lerjord hård som betong pga torkan och omöjlig att få hål i. Nu var det inga problem!

En del av hästarnas vinterhage ska nu bli vinterhage till alpackorna. Detta för att alpackornas gamla vinterhage, som ligger alldeles utanför köksfönstret, ska bli sommarhage – då kommer vi lättare se när de fölar!


Jag gjorde två foderhagar i anslutning till paddocken. Med grindar både mot paddocken och hagen. Där ska vi sätta våra automatiska grindöppnare – mot hagen när där är torrt och fint, men mot paddocken om hagen blir lerig och geggig. Fiffigt, va!? 

Tidigare år har vi tvingats ha hästarna ute i blöta hagar för att de ska kunna få sin mat, och det har säkert varit en av de främsta bovarna för uppkomsten av alla hålväggar vi haft på pållarna. Nu hoppas vi att denna nya strategi funkar!

I morgon blir det storm sägs det! Prognoser har sagt att det kan bli över 45 m/s i byarna i Göteborg! Här ska det bli högst 27 m/s spår de. Tur man bor inåt landet!

Inga kommentarer: