lördag, april 10, 2010

Tussilago!

Små granskott i marken – eller nå't – och en Zolly i bakgrunden.

Ensamt granskott och små mystiska strån som vi har gott om här.

Stilton vänder utsikten ryggen.

Pållar som rullat sig.

Lastträning med Saga.

Bus med "Bollen" i bortre sommarhagen.

Man har blivit bortskämd med värmen. Så i morse när jag hade hästtjänst hällde jag, utan att betänka frosten på marken och det tunna istäcket i vattentråget, raskt ut det sista vattnet i hästarnas tråg för att fylla på nytt fräscht. Med vattenslangen. Men... vattnet i slangen var ju fruset! Så det blev till att fylla på med spann, och det är ju lite träligt. Tänk vad snabbt man glömmer.

Idag premiär-red vi stora klätterrundan för i år! Bara den leriga övergången över bäcken var läskig, och förstås att en "geting" kom ut när vi red förbi – man passerar ett hus på vägen och enligt grannen gillar inte de som bor i huset att man rider där utanför, utan brukar tydligen skälla på passerande ryttare. Vi stålsatte oss. Den gamla damen, "getingen", såg sur ut som citron men vi hejade vänligt och glatt och hon sa inget.

Resten av rundan gick bra, pållarna fick jobba och vi fick huka rejält under några trädgrenar som blivit rejält lägre sedan snön tyngde ner dem i vintras. Men några tussilago skymtade på marken! Ett trevligare vårtecken än myggbettet jag kliat på de senaste dagarna och fästingen vi plockade från Stilton idag. Dags att bunkra alsol-sprit (suveränt mot myggbetsklåda), Frontline Vet (mot fästing på katt) och Switch (mot fästingar och insekter på häst).

Efter lunch lasttränade vi. Mökkvi och maken har gjort stora framsteg. Idag satte vi för första gången upp bommen och stängde lämmen bakom Mökkvi, och han blev lite nervös men lugnade sig därinne. Efter avlastning, lastade maken honom igen, utan att vi fällde upp lämmen. Mökkvi var mer skeptisk, men det gick bra.

Jag försökte lasta Saga ensam. Det gick första gången! Men andra gången försökte hon smita på sidan om rampen hela tiden, så maken fick sätta upp longer-linan där, som spärr. Då gick det bra. Hon är inte helt lugn därinne. Men jag belönade med morötter därinne, och får väl träna några gånger i veckan, så lugnar hon sig kanske. Hon har ju alltid gått bra att lasta, men hon gillar det inte. Jag vill få henne helt lugn och trygg därinne.

Så tog maken ner sly medan jag satte upp vår spöhållare och sträckte stängseltråd. Oj, vad den hängde här och var, sedan i vintras! Vi avrundade med en promenad tilsammans med Zolly runt sommarhage-stängslet, och fortsatte sträcka där det behövdes, medan solen sänkte sig. Så gick vi in. Då låg Stilton där utsträckt, på rygg och ville bli kelad på magen. Och vi är ju inte nödbedda!


Inga kommentarer: