onsdag, juli 02, 2014

Pållarna på tandläkarbesök!

 Grannens söta mor och dotter-hästar.
 Socknens minsta camelider.
 Bus!
 Hotfulla moln.
 Tjoho!
 Saga efter en kort ridtur.


Igår kom en hästtandläkare till närmsta Isis-grannen. Det var 10 hästar som skulle ses över, med lite olika ägare! Bortre isis-grannen har ju sina hästar hos oss, så jag hjälpte dem att leda bort hästarna den korta biten till grannen. Där hade de ordnat med kaffe och gott fikabröd, och vi var ju några stycken som kunde umgås under tiden tandläkaren arbetade, och lära av honom om olika "problem" och vad man kan göra åt det.

Efter en snabb lunch gick maken och jag dit med våra pållar. Turligt nog hade de bara lite vassa kanter, vanligt hos äldre hästar. Saga hade också en sliten tand, så jag fick lite tips om hur jag skulle rida henne för att minska det slitaget. Fick också veta att hon hade "unghästbett"! Det är tydligen vanligt att hästarns framtänder växer sig för långa, så att kindtänderna efter ett tag inte får ordentlig kontakt. Men Sagas bett var perfekt. Han sa att hon antagligen betat mycket! Och det har hon ju! Skönt att veta att man gör något rätt. Vi har aldrig haft hästarna hos "riktig" tandläkare, bara bett den vanliga veterinären se över tänderna.

Det hällregnade när våra hästar vara klara, så vi blev kvar ett tag, men trotsade till slut regnet. 

På kvällen klarnade det upp! Tur det, för vid 18-snåret kom en kille som jag träffade på mitt uppdrag i vintras, och hans fru. Hon hade fått en 4-dagars islandshästritt i 30-årspresent, och han ville gärna testa att rida lite innan dess. Så det blev en liten ridlektion på Mökkvi, så han fick lära sig lite om sits och balans. Men det är ju inte så lätt på ett så kort tillfälle. Men jag hoppas att han känner sig lite förberedd!

Idag red jag Saga en kort bit på vägarna och i min trädgård. Testade sadeln som jag fått nytt koppjärn i, som nog gör att sadeln passar bättre på Saga. Men det började åska så det blev ingen lång tur.

Inga kommentarer: