måndag, januari 21, 2013

Godkända!

Husse känner på Sawilas hull. Det är som det ska.
Grimträning med "Kolan" och "Kakan". "Kolan" verkar ha fått koll på det här med att gå i grimma nu. Hon följer med så kavat så, särskilt när hon tror hon ska få godis.
Sagis hoppas på matleverans!
Töserna lapar sol!
Ronja – med motstående tummar.
Solnedgång.
Mökkvi och vi.


Vi har gått med i Svenska Djurhälsovårdens Hälsoprogram för Kameldjur, delvis för att man måste det för att få ställa ut sina djur, men framför allt för att kunna få rådgivning om skötsel och lite andra fördelar. Så idag kom en veterinär för att titta på vår flock och hur de har det. Lite dum känner man sig när tre av dem har hudproblem varav en lite besvärligare. Det känns som att man inte sköter dem rätt.

Men vi fick väl godkänt! Dermatiten och de andra hudproblemen har vi hanterat helt rätt (och de ÄR ju på bättringsvägen) och hon sa att dessa problem var väldigt vanliga hos alpackor. Särskilt när det varit så fuktigt som i år. Hon ställde frågor om hur vi fodrade dem, hur ofta vi kollade hullet, gav AD-vitamin etc, och tydligen gör vi allt rätt! Hon tog lite rutin-blodprov för sjukdomstest och konstaterade att vi måste hanterat dem bra eftersom de var ganska lugna när hon höll på. Och att de var lagom i hullet!

Känns så bra att få bekräftat att man gör rätt från en veterinär med mycket alpacka-erfarenhet. Våra "vanliga" veterinärer är bra och duktiga på alla sätt och vis, men av naturliga skäl kan de ju inte alla ha full kunskap om ett så pass udda djur som alpackan! De HAR ju gett oss rätt råd. Men det är ju trevligt att få det bekräftat från ännu ett håll!

Hon tyckte stallet var fint och alpackornas ligghall också. Vi fick lite ytterligare tips och råd hur vi ska göra med Tamya som är mest drabbad av hudproblem, så nu tror jag nog vi ska få bukt med det också!

Himla bra med sådana "inspektioner" – de är ju till just för att man ska lära sig sköta dem rätt och få råd, inte för att "sätta dit" någon, utan mera hjälpa den som kanske gör fel av okunnighet.


Inga kommentarer: