söndag, november 16, 2014

Gävle

 Svärmor guidade oss genom hela Gävle!
 Ett av Gunnar Cyréns mera lustiga verk.
En hoppande hare!
 Ett badkar i tråd på glas!
 En klänning.
 Skor med massa nålar – något för ens inre fakir?
 Lustig form.

 På vernissage på  Rosa Galleriet med verk av Georg Kling. Gillade denna tavlan, som egentligen är en reklam.
 En vacker affisch av Georg Klein. Nedan syns en närmre bild av figurerna i det ljusa partiet.


På lördagsförmiddagen gick vi hem till svärmor som bjöd på god fika så vi var laddade inför dagens rundpromenad i Gävle. Vi gick i de gamla kvarteren, och på Länsmuseum. Där hade de en sal med verk av glaskonstnären Gunnar Cyrén, och ett rum med  en utställning med "slow art" – olika konstnärer har gjort konst som tar lång tid – antingen pga tillvägagångssätten eller materialen eller pilligheten. Men intressanta konstverk blev det! Sådant tålamod de måste ha haft!

Efter det gick vi på två gallerier. På det ena berättade konstnärens son lite om omständigheterna när fadern bodde i Ungern och hur familjen så småningom tvingades fly. Han blev ivrigt tillfrågad av en man jag först trodde var en "gäst", men som sedan verkade vara en av arrangörerna av utställningen. Det var väl ett sätt att naturligt få sonen att berätta faderns historia och bakgrunden till målningarna. Konstnären hade gjort många reklamaffischer som han tydligen skämdes för. men vackra var de!

Så blev det middag hos svärmor med mat och vin och annat gott. Trevligt var det, fast jag somnade nästan i soffan efter att ha promenerat så mycket.



På söndagen kom svärmor och hämtade upp oss på hotellet, så tog vi en riktig lång promenad längs Boulognerskogen, förbi fantastiska trävillor, några regementsbyggnader och genom en lång pampig allé. Efter ännu en god lunch hos svärmor var det dags att åka hem igen. Sex timmar tog det. Men denna gång var vädret bättre och vi kom iväg när det ännu var ljust, så det kändes inte lika jobbigt. Hemma mådde alla djuren bra – våra snälla grannar hade skött dem väl i vår frånvaro! Tur man har dem!

Inga kommentarer: