fredag, april 11, 2014

Quillur på kollo

Quillur lastad. Dags att ge sig av.
Lite stopp innan Hallandsåsen. Det såg först ut som att alla skulle bli tvungna att köra av. Men de behövdes aldrig.
Quillur (surin i mitten) och Hampus (vita killen längst bak) tillsammans med gårdens unga killar som precis fått lämna sina mammor.
Åtta småkillar släpptes ut i ny härlig hage tillsammans med hingstarna och valackerna de ska gå med. På så vis blir de äldre killarna lite distraherade, både av gräset och att där är så många nya. Så blir ingen enskild liten kille utsatt för all uppmärksamhet. (Surin på bilden är INTE Quillur)
Fullt ös i hagen. Småkillarna följer gärna Caprice, laman, eftersom han är störst. han verkade dock inte vara intresserad av att bli mentor åt de där småttingarna.
Vi hjälpte till att hämta "hem" lite nyimporterade ston som stått på en annan gård i karantän. Fina Nya Zeeländskor gick försiktigt av släpet.
En fin suri i stohagen.
Trivsam trio.

Fin packa!
På kvällen bjöds vi på pizza och vin. En perfekt avrundning på en spännande dag.


Det är kruxigt med bara ett hingstföl. För snart blir Quillur för stor för att gå med stona, och han får ju inte gå ensam i någon hage. Därför får han vara på "kollo" hos Österlen Alpacka till dess han är kastrerad och kan komma hem igen. Så Quillur ska ut och resa!

Jag hade ju tränat honom att att gå på transporten ensam med mig. Och att få vara därinne själv en stund då och då. Och åka lite ensam. Det lönade sig! Att lasta honom var lätt som en plätt, även om han såg lite skeptisk ut där i rutan, när vi satte oss i bilen. Egentligen ska man ju inte ha en alpacka ensam. Men han verkade lugn. Efter ca 3 timmar svängde vi in på en gård i Teckomatorp, och hämtade en annan kille, Hampus, som också börjat bli för stor för att gå med gårdens två ston. Killarna fick bekanta sig med varandra i släpet, medan vi blev bjudna på en fika med hembakta kakor! Allt gick som på räls!

Väl framme hämtades gårdens 6 småkillar, som nyligen skilts från sina mammor och därmed var ganska olyckliga. Dessa 8 fick sedan förtur ut i hagen, innan de äldre killarna släpptes på, alla i en ny spännande hage! Det sprangs och skuttades och småttingarna försökte hänga på de stora killarna. Det kändes som att allt gått över förväntan bra!

Efter släppet av killarna installerade vi oss på vårt B&B, och mötte sedan upp våra värdar för att hämta en massa ston som varit i karantän på en annan gård. Det gick också ganska lätt, och när alla nya flickor från olika karantängårdar var samlade, släpptes de in till deras befintliga stoflock. Det blev lite spring och hummanden, men verkade ändå gå ganska harmoniskt till.

Så många fina alpackor! Vill ha dem allihop!  :-)

Kvällen avrundades i värdparets hemtrevliga kök, med mat och vin och alpackasnack. Sämre kan man ha det!



Inga kommentarer: